Prima pagină / Produse artizanale / Reflectiile unui mic producator…

A trecut ceva vreme de cand am luat hotararea de a deveni mici producatori intr-o lume mare…mai exact povestea a inceput in 2008 cand dupa mai multe experiente- multe dintre ele pline de satisfactie dar devoratoare de timp pentru noi insine- ne-am trezit in situatia de a fi nevoiti sa luam o decizie …delicat moment dar neregretabil. Am ales practic un stil de viata ! Si mai plin de satisfactii dar poate mai anevoios uneori si mai incert decat siguranta aceea de a fi angajat. Acum suntem liber profesionisti si multumiti! Multumim ;-)

Ne-am spus ca dac-ar fi sa nu fie, o s-o putem lua oricand de la capat… Inceputul a fost oarecum timid… prin zona gospodinele interpusera déjà sa fie foarte ocupate cu gemurile iar noi ne-am intrebat atunci “De ce muraturile picante ale lui mamica n-ar putea fi apreciate ?” Zis si facut ! Si-i multumesc mamei pentru caldura cu care mi-a imbratisat visul !

Am rezervat anul 2008 opiniilor prietenilor, familiei, vecinilor si tuturor celor care aveau curiozitatea de a vedea ce facem si de-a ne cunoaste povestea… si n-au fost tocmai putini ! In mod natural,am simtit ca putem continua…

Anul 2009 a fost mai degraba inceputul aventurii ! Am avut norocul de a mosteni de la bunicul meu (pe care-l alintam Pale) si de la strabunica pe care-am “botezat-o” de cand eram mica Mama Deal (pentru ca statea Pe Deal, asa se numeste popular straduta noastra iar noi spuneam tot timpul ca mergem sau “Pe Deal” sau la “Casa de pe deal” -asa se face ca nu am inventat denumirea ci doar am pastrat -o) o casuta miculuta dar plina de personalitate, cu o gradina de 24 de ari pentru care strabunicii au facut eforturi pentru a o mari de-a lungul timpului si care da direct in Vozum (in camp deschis, cu padurea la cateva sute de metri). Eh, aici am inceput sa ne plantam si sa ne cultivam singuri legumele, in mod absolut manual la inceput,acum am reusit sa achizitionam un tractoras … Iubesc pamantul ! Intre timp, am ajuns si la concluzia ca ar fi chiar indicat sa ne diversificam gama de produse si… la fel de timid precum cu un an inainte, am apelat din nou la mama, bunica, tusa si vecinele pentru a ne impartasi tot ce stiu despre tainele produselor traditionale… Muraturi, gemuri…

Iata-ne la finele anului 2010 ! Un an al schimbarii,cu multe sacrificii dar multa voie buna si bunavointa J Incepand din aprilie,vantul inovatiei a inceput sa bata pe la Casa de pe Deal, odata cu mutarea lui Christophe (prietenul nostru din Nordul Frantei) la Saschiz si cu o nunta in August (Charlie si cu mine)… Ne amuzam adesea spunand ca acum,cu doi francezi aici,un sindicat e ca si facut si orice s-ar intampla,drepturile ne vor fi aparate !

Asadar suntem 3 in total (Charlie, Anca si Christophe)-de fapt 4 cu Flore (voluntar) care am continuat ceea ce am inceput in 2008 si mai mult, am incercat sa “surprindem gusturile” prin retete inedite pentru piata romaneasca… cu retete frantuzesti ! De-aici incepe si povestea dulcetii de lapte si-a celei de ceapa cu vin rosuNe mandrin cu faptul ca suntem primii mici producatori din Romania care sa le propuna !

Cu toate cele, am reusit sa construim si un mic punct de procesare (care poate fi vizitat, aviz amatorilor) pe care-l alintam “Uzina” pentru a fi cat mai flexibili cu putinta si pentru a ramane atat de liberi precum ne-am propus.

Viata e frumoasa la Casa de pe Deal ! Am incercat si am reusit (spunem noi) pana acum sa impletim agricultura cu turismul, presarate cu proiectele pentru cultura (un exemplu ar fi ca visam sa redeschidem vechiul cinematograf la Saschiz si incercam sa gasim solutii momentan) sau care implica activitate pentru dezvoltarea comunitatii (recent am semnat o scrisoare de aderare la Grupul de Actiune Locala Dealurile Tarnavelor), suntem membrii Slow Food si nu in ultimul rand, punem umarul la eforturile Fundatiei ADEPT pentru dezvoltarea zonei Tarnava Mare…

Cam aceasta ar fi povestea noastra “pe scurt”… izvorata din dorinta de a ne cunoaste totusi macar umpic mai mult decat pana acum si din speranta ca impartasind, o sa intelegeti mai bine ceea ce facem si ceea ce ne-am dori sa facem impreuna, pe viitor !

Cu salutari calde,

Charlie
Christophe
Anca
Flore

Cateva linii directoare :

- Bun/Curat/Corect (Slow Food)
- Un mic producator nu va uita niciodata : Calitatea si nu cantitatea.
- Se reuseste prin colaborare si nu prin competitie !

O scurta prezentare a persoanelor care alcatuiesc echipa :

Charles Dalmasso : 26 ani, originar din Coubeyrac (regiunea Bordeaux)

Tehnician agronom

Pasionat de agricultura,tamplarie si artizanat in general

Christophe Coret : 28 ani.

Indragostit de Saschiz in 2007, face parte din echipa din 2010. Originar din Normandia, regiune franceza unde a gasit un numar mare de ferme zootehnice (vaci) si de-acolo si-a « pus in valiza » ideea de a propune pietei romanesti dulceata de lapte  ‘‘confiture de lait’’.

Pasionat de fauna salbatica (in special de ursi) si scris.

Anca Calugar (Dalmasso) : 29 ani

Agent de turism

Pasiuni : natura,agricultura,turism,muzica,animalute

Florentina Calugar (volunatar)…

Jurnalist/manager PAPI

Partea de productie si promovare

Pasiuni comune : natura, agricultura, cultura, arhitectura locala, artizanat, cinema, muzica.