La Saschiz

Plasat intr-un peisaj specific partii sudice a Transilvaniei, cu dealuri impadurite, satul Saschiz ofera calatorului imaginea tipica a unei localitati sasesti, cu o structura ordonata in jurul bisericii fortificate si a turnului acesteia, vegheata de ruina cetatii taranesti aflate pe dealul din apropiere.

Comunitatea din Saschiz s-a remarcat prin forta de a construi o fortificatie ampla in afara localitatii, care va fi constant extinsa pana in sec. al XVII-lea. Austeritatea fortificatiei de pe deal contrasteaza cu eleganta si frumusetea bisericii-reduit si a clopotnitei fortificate. Considerate impreuna, in cadrul lor natural si in ambianta arhitecturii satului sasesc, ele formeaza un intreg desavarsit.Situl rural Saschiz, parte originala inconfundabila a patrimoniului mondial UNESCO.

Obiective turistice :

Biserica Evanghelica, „initial biserica catolica, a fost ulterior construita in stil gotic tarziu, originalitatea ei fiind data de proiectul arhitectural care a inclus de la inceput componentele necesare unei duble functiuni : biserica si in acelasi timp fortificatie. Prima de acest fel, biserica din Saschiz a devenit modelul unei intregi serii de biserici fortificate din centrul si Sudul Transilvaniei, cunoscute sub denumirea de biserici reduit”. -extras din

Turnul Bisericii Evanghelice din Saschiz este un simbol a localitatii. Este amplasat la nord de biserica, la o distanta de cca 10 metri, fiind edificiul cel mai inalt al Pietii Centrale. Cu o silueta monumentala, este o constructie remarcabila deopotriva prin masivitate si eleganta. Asemenea bisericii, conceput pentru o dubla functiune, turnul dezvolta pe un plan patrat sapte nivele incoronate de un acoperis piramidal(...)imbracat cu tigla smaltuita divers colorata. Plasat intr-un loc strategic, care ii asigura o vizibilitate maxima, in toate directiile, turnul domina si astazi localitatea si imprejurimile acesteia. A fost principalul element al sistemului defensiv, indeplinind in acelasi timp rolul de clopotnita. Pentru localnici turnul a masurat pana de curand trecerea timpului, prin ceasul pictat aflat sub coama acoperisului si prin statuia de lemn(numita de localnici Bogdan) care batea fiecare sfert de ora-ambele datand din 1818.

Cetatea Taraneasca de Aparare- fortificatie mediecala, construita in imediata apropiere a localitatii, cetatea domina imprejurimile si are o vizibilitate perfecta asupra principalelor drumuri si a vailor laterale. In mod traditional, se considera ca pentru realizarea cetatii s-au asociat sapte sate (...). In ansamblul ei, cetatea s-a conturat catre anul 1700 si s-a mentinut ca atare inca in prima parte a sec.XX insa odata cu plecarea in masa a sasilor, fortificatia a fost abandonata si s-a degradat in mod constant, astfel ca in prezent se afla intr-o stare de ruina avansata ceea ce a dus la initierea unor demersuri pentru conservarea si chiar restaurarea monumentului inca din 1999. In acest context s-au efectuat cercetari preliminare pentru intocmirea proiecului de restaurare pe baza carora s-au intocmit documentatii a caror punere in practica este asteptatat intr-un viitor cat mai apropiat.

Sursa informatiilor si citate din cartea Saschiz, autor Daniela Marcu Istrate, editura Academiei Romane

Atelierul de ceramica In data de 7 august 2015, Fundația ADEPT Transilvania, împreună cu Fundația Camelia Botnar și cu sprijinul primăriei comunei Saschiz, ne invitau la inaugurarea singurului centru de ceramică și olărit din Saschiz ce își propune să reînvie meșteșugul tradițional al zonei Târnava Mare prin îmbinarea tehnicilor tradiționale ale olăritului cu beneficiile tehnologiei moderne, sporind astfel calitatea și rezistența acestor lucrări de artă

Scurt istoric:

Sașii care au locuit în Saschiz de-a lungul anilor, nu erau doar agricultori. În baza drepturilor pe care le aveau au dezvoltat și bresle meșteșugărești, în cadrul cărora se transmitea taina meșteșugului. Pe teritoriul comunei Saschiz, documentele vorbesc despre meșteri olari care și-au făcut loc printre breslele tradiționale ale vremii. În certificate sunt menționați pentru prima dată cojocarii, urmați de cizmari, fierari, dogari și olari. În secolul al XVII-lea exista in Saschiz și o breaslă de olari având clauza de ordine si dreptate, dar prin moartea meșterilor si alte schimbări s-a destrămat, cu timpul.

Acesti meșteri olari au ajuns pe meleagurile saschizene printr-o conjunctură destul de nefaorabilă lor, dar în conducerea comunei au gasit întelegere și un loc unde să își desfășoare vestita activitatate.

Despre vasele saschizene s-a scris mult în literatura relevantă fără însă, a se aprofunda sursa documentelor din istoria acestei ramuri de comerț. Prin câteva întâmplări fericite, în colaborare cu Fundația Camelia Botnar (Camelia Botnar Foundation) și în parteneriat cu Comuna Saschiz, vom pune în funcțiune un atelier de Ceramică în Saschiz care să aducă din nou pe piață vase zgrafitate, ca odinioară. La Fundația Camelia Botnar din Anglia sunt instruite persoanele care vor lucra în viitorul atelier de olărit. Fundația Camelia Botnar a donat și o parte din banii necesari utilării atelierului.

Sursa : http://pottery.fundatia-adept.org/

In timpul sederii la Saschiz, persoanele care doresc sa deguste si sa achizitioneze alte produse locale, pot vizita apicultori, pot merge insotiti la stani sau la un mic atelier in care se lucreaza cu lemnul, amenajat intr-o gospodarie.

Mai multe informatii turistice se pot obtine via centrul local de informare turistica al primariei Saschiz : http://www.saschiz.ro/pagina/centru... , Facebook https://www.facebook.com/centruinfo..., precum si de la punctul de informare turistica al Fundatiei ADEPT : http://www.discovertarnavamare.org/ ,si/sau www.fundatia-adept.org sau Facebook https://www.facebook.com/FundatiaAd...

Evenimente 2016 : 14 Mai- Sarbatoarea Rabarbarului 12 August- zi Saschiz din Saptamana Haferland 20 August-concurs TBT biciclete Incepand cu luna iunie, cate doua concerte lunare de orga, in incinta Bisericii Evanghelice

Articolele acestei rubrici

 • Mese tradiţionale pentru grupuri

  Pentru a descoperi România rurală, ce poate fi mai bine decât degustarea produselor culinare ? La Saschiz, veţi putea mânca în grup la localnici şi veţi putea gusta preparate din bucătăria tradiţională.

  Continuare...

 • Vizitaţi Saschizul

  Situat în zona Sighişoara-Târnava Mare, cu un peisaj cultural şi ecologic extrem de valoros, rar întâlnit în Europa, Saschizul şi satele din preajmă au fost incluse în reţeaua zonelor Natura 2000, instrumentul principal al Uniunii Europene pentru conservarea naturii.

  Continuare...

 • Cetatea ţărănească din Saschiz

  Situată pe "Dealul Cetăţii", înconjurată în trei părţi de pante abrupte, cetatea ţărănească de refugiu din Saschiz se pare că a fost ridicată pe ruinele unei foste fortificaţii romane, într-o poziţie stategică importantă: pentru a păzi drumul care lega Rupea de Sighişoara.

  Continuare...